Ένας οδηγός για να αγοράζετε λιγότερα, να ψωνίζετε καλύτερα και να μεταμορφώνετε την εμφάνισή σας στη πράξη.

Το περασμένο έτος έχει αποδειχθεί μια πολύ μοναδική χρονική περίοδος για όλους. Μεγάλο μέρος της ζωής μας – από το πού εργαζόμαστε και το πώς κάνουμε διακοπές μέχρι ποιους μπορούμε να δούμε και τι μας επιτρέπεται να κάνουμε – έχει αλλάξει πάρα πολύ. Μέσα σε αυτό, λιγότερο σημαντικό αλλά εξίσου δραστικά, η προσέγγισή μας στο τι φοράμε κάθε μέρα έχει επίσης αντιμετωπιστεί μια μεταμόρφωση.

Είτε μένετε μες τα σαλονάκια σας είτε κάνετε αγορές στο διαδίκτυο περισσότερο από ποτέ, υπήρξαν πολλές αλλαγές στην προσέγγισή μας στη μόδα φέτος. Όμως, ένα θετικό του να έχουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι στα χέρια μας είναι ότι είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε στις γκαρνταρόμπες μας – και, τώρα που επιστρέφουμε στην κανονική ζωή, μπορούμε να καταλάβουμε τι πρέπει να μείνει, και τι πρέπει να φύγει.

Από το να κρατάμε παλιά ρούχα που δεν φοριούνται ποτέ μέχρι την πανικόβλητη αγορά κομματιών που δεν θα έχουν περισσότερες από μία εξόδους, όλοι είμαστε ένοχοι που παίρνουμε λιγότερο λογικές αποφάσεις όσον αφορά την γκαρνταρόμπα μας. Όμως, δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Εδώ, θα δούμε 15 αναλύσεις γκαρνταρόμπας που πρέπει να αναλάβουμε τώρα, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε χώρο, να εξοικονομήσετε χρήματα και να φαίνεστε στη καλύτερη εκδοχή σας.

1. Μην αγοράζετε κάτι για μία μόνο περίπτωση

Είμαστε όλοι ένοχοι για αυτό. Ένας γάμος, ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι, μια συνάντηση Παρασκευής το βράδυ στην παμπ με τους φίλους σας. Το να κατευθυνθούμε σε ένα συναρπαστικό μέρος σημαίνει ότι αναπόφευκτα νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι ιδιαίτερο – και επομένως κάτι νέο – για να φορέσουμε. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, όσο κι αν μας αρέσει το κομμάτι που αγοράζουμε, σπάνια έχει περισσότερες από μία εξόδους.

Αντί να αγοράζετε κάτι συγκεκριμένο για συγκεκριμένες εκδηλώσεις, προσπαθήστε να έχετε μερικά πιο κομψά κομμάτια στην γκαρνταρόμπα σας που είναι πιο ευέλικτα. Αν προτιμάτε κάτι απλό και πιο κλασικό, αντί για μοντέρνο στυλ, θα μπορείτε να το φοράτε ξανά και ξανά. Με έξυπνο αξεσουάρ, δεν θα μοιάζει ποτέ με την ίδια εμφάνιση.

2. Μην αγοράζετε ή κρατάτε κάτι που δεν ταιριάζει

Δεν είναι ασυνήθιστο να κρατάτε αντικείμενα που δεν σας ταιριάζουν πλέον με την ελπίδα ότι θα ξαναβρεθούν μια μέρα. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο να αγοράζετε κάτι σε πολύ μικρό μέγεθος ως κίνητρο για να χάσετε βάρος ή επειδή είναι στην πώληση και δεν έχουν το συνηθισμένο σας μέγεθος. Ωστόσο, το να κρατάτε αυτά τα αντικείμενα – που δεν μπορείτε να φορέσετε φυσικά – είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν προσπαθείτε να μειώσετε το μέγεθος της γκαρνταρόμπας σας. Να είστε ρεαλιστές και ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Αν δεν σας ταιριάζει, ήρθε η ώρα να το πουλήσετε ή να το δωρίσετε.

3. Μην αγοράζετε ή κρατάτε κάτι που δεν σας ταιριάζει

Εκτός από το να κρατάμε πράγματα που δεν ταιριάζουν, πολλοί από εμάς κρατάμε κομμάτια που ξέρουμε ότι δεν μας ταιριάζουν. Συχνά έχουμε αγοράσει κάτι από ιδιοτροπία επειδή είναι μεγάλη τάση ή επειδή είδαμε κάποιον άλλο να το φοράει και πιστεύαμε ότι φαινόταν καταπληκτικό – αλλά επειδή απλά δεν μας ταιριάζει, δεν το βγάλαμε ποτέ από το ντουλάπι. Εάν ένα ρούχο δεν σας κάνει να νιώθετε αυτοπεποίθηση και άνεση, δεν έχει θέση στη ζωή σας.

4. Μην αγοράζετε κάτι μόνο και μόνο επειδή είναι μια ευκαιρία

Είναι εύκολο να σε κερδίσεις με μια μεγάλη έκπτωση και θα πρέπει να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις τεράστιες προσαυξήσεις - ειδικά όταν πρόκειται για κομμάτια επενδυτικού σχεδιαστή - αλλά μόνο αν αυτό το κομμάτι είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να προσθέσεις στο οπλοστάσιό σου. Ποτέ μην αγοράζετε κάτι μόνο και μόνο επειδή είναι υπέροχο. Ανεξάρτητα από το πόσο προσιτό ήταν, αν δεν το φορέσετε ποτέ, είναι εντελώς σπατάλη χρημάτων.

5. Όταν αγοράζετε κάτι, ξεφορτωθείτε κάτι άλλο

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσετε την γκαρνταρόμπα σας σε λογικό μέγεθος είναι να υιοθετήσετε την πολιτική one-in, one-out: κάθε φορά που προσθέτετε κάτι νέο, βγάζετε ένα κομμάτι (και πουλάτε το ή δωρίζετε το σε φιλανθρωπικό σκοπό). Όχι μόνο θα προστατεύσει τις ράγες και τα ράφια σας από την υπερχείλιση, αλλά σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είστε πολύ πιο σίγουροι για αυτό που αγοράζετε. Δεν θα αγοράσετε ποτέ κάτι αν δεν το αγαπάτε εντελώς, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να χάσετε κάτι ιδιαίτερο από την γκαρνταρόμπα σας.

6. Ανταλλάξτε ρούχα με τους πιο κομψούς φίλους σας

Ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε την γκαρνταρόμπα σας φρέσκια είναι να ανταλλάξετε κομμάτια με φίλους. Εφαρμόστε την πολιτική σας για το one-in, one-out αφαιρώντας κάτι που δεν έχετε φορέσει εδώ και μήνες και ανταλλάσσοντάς το με ένα κομμάτι που ο φίλος σας έχει βαρεθεί να φοράει (αλλά εσείς το προσέχατε πάντα). Είτε διοργανώνετε πάρτι ανταλλαγής ρούχων με μια μεγάλη ομάδα είτε απλώς έχετε μια συμφωνία με έναν φίλο, η ανταλλαγή ρούχων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε μια συναρπαστική γκαρνταρόμπα χωρίς να ξοδέψετε χρήματα ή να κάνετε περαιτέρω ζημιά στο περιβάλλον.

7. Μην πηγαίνετε σε υπερβολικά ψώνια

Συχνά κολλάμε σε στιλ, νιώθουμε ότι μισούμε τα πάντα στην γκαρνταρόμπα μας και δεν έχουμε τίποτα να φορέσουμε. Όταν συμβαίνει αυτό, τις περισσότερες φορές πηγαίνουμε σε ένα μεγάλο ξεφάντωμα για ψώνια και καταλήγουμε να ξοδεύουμε τεράστια χρηματικά ποσά σε αυτά ακριβώς τα βασικά είδη που καταλήγουν να κάθονται για πάντα στις ντουλάπες μας, χωρίς να τα φορέσουμε ποτέ. Μην το αφήσετε να φτάσει σε αυτό το σημείο. Αντίθετα, προσέξτε όλο το χρόνο για κομμάτια που αγαπάτε και σημειώστε τα πράγματα που σας λείπουν όταν το συνειδητοποιήσετε. Σκεφτείτε το ως μια σταθερή και εξελισσόμενη διαδικασία, αντί να επιστρέφετε στην αρχή κάθε λίγους μήνες. Το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να αγοράζει ένα πολύ ωραίο κομμάτι κάθε μήνα, αντί να κάνετε δύο τεράστιες αγορές το χρόνο, πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα πολύ πιο μελετημένες αποφάσεις και, ως αποτέλεσμα, μια πολύ πιο κομψή γκαρνταρόμπα.

8. Κάντε μια προσπάθεια να ανακαλύψετε νέες μάρκες

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο κολλάμε σε στυλ είναι επειδή δένουμε και βολευόμαστε με ορισμένα καταστήματα. Είναι υπέροχο να έχετε τα βασικά αγαπημένα σας προϊόντα που εμπιστεύεστε και γνωρίζετε ότι διαρκούν καλά, αλλά υπάρχουν πάντα τόσες πολλές νέες, εκπληκτικές μάρκες που κυκλοφορούν στην αγορά που περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Από ετικέτες επώνυμων σχεδιαστών έως πιο προσιτές μάρκες μεσαίας κατηγορίας, συνεχίστε την εξερεύνηση όλο το χρόνο. Θα καταλήξετε με μερικά πραγματικά ξεχωριστά, κομψά ευρήματα.

9. Πάρτε μερικές δύσκολες αποφάσεις

Σε κανέναν δεν αρέσει να πετάει πράγματα. Το να αποχωριστείς ένα ρούχο μερικές φορές σημαίνει να αφήσεις αναμνήσεις, κάτι που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κρατάτε ό,τι έχετε αγαπήσει, ειδικά αν είναι κάτι που δεν έχετε φορέσει για δεκαετίες. Αν πραγματικά δεν αντέχετε να αποχωριστείτε κάτι, δοκιμάστε το και δείτε πόσες φορές θα το φορέσετε τους επόμενους έξι μήνες. Αν δεν δει μια έξοδο, είναι επίσημα η ώρα να πάει.

10. Δημιουργήστε μια στολή

Μία από τις μεγάλες παρανοήσεις σχετικά με το να είσαι κομψός είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να αγοράζεις κάτι παρόμοιο με αυτό που ήδη έχεις. Φυσικά, κανείς δεν στοχεύει να έχει μια ολόκληρη γκαρνταρόμπα που αποτελείται μόνο από 15 ναυτικό μπλε τζιν και 10 πανομοιότυπα ζευγάρια μαύρα στενά τζιν. Ωστόσο, μην φοβάστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη γνώση του τι σας ταιριάζει. Όλες οι πιο κομψές γυναίκες στον κόσμο έχουν τη δική τους στολή – την κρατούν απλή, ξέρουν σε τι φαίνονται όμορφα και μένουν σε αυτή τη φόρμουλα όταν επιλέγουν νέα κομμάτια.

11. Γνωρίστε την γκαρνταρόμπα σας από μέσα προς τα έξω

Ακούγεται προφανές, αλλά είναι εύκολο να ξεχάσουμε τι υπάρχει στις γκαρνταρόμπες μας – και, για πολλούς από εμάς, θα υπάρχουν υπέροχα κομμάτια κρυμμένα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας για χρόνια ή που θα έχουν ξεχαστεί κατά τη διάρκεια του lockdown . Έτσι, προτού προχωρήσετε και αγοράσετε κάτι νέο, βεβαιωθείτε ότι έχετε μια πολύ ξεκάθαρη ιδέα για το τι υπάρχει ήδη στην γκαρνταρόμπα σας. Εάν διαθέτετε ένα καθαριστικό και ακατάστατο, θα ξέρετε τι υπάρχει εκεί και αυτό θα σας εμποδίσει να αγοράσετε κατά λάθος πράγματα που δεν χρειάζεστε.

12. Επενδύστε σε αυτό που ήδη κατέχετε

Πολλοί από εμάς είμαστε ένοχοι ότι πετάμε τα κομμάτια αμέσως μόλις καταστραφούν, αλλά επειδή κάτι είναι λίγο φθαρμένο δεν σημαίνει ότι πρέπει να απορριφθεί. Επενδύστε στα κομμάτια που έχετε ήδη στην γκαρνταρόμπα σας γνωρίζοντας πού να φτιάξετε πράγματα στην περιοχή σας, από μια εξαιρετική μοδίστρα μέχρι εταιρείες αποκατάστασης παπουτσιών και τσαντών. Αξίζει να ξοδέψετε λίγα χρήματα για να διορθώσετε τα πράγματα αντί να αγοράζετε ξανά το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά.

13. Αγκαλιάστε τη μόδα της ενοικίασης

Χάρη στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη βιωσιμότητα, δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να νοικιάσετε ρούχα, με τεράστια αύξηση στον αριθμό των διαθέσιμων εταιρειών ενοικίασης μόδας. Η ενοικίαση αντί για την αγορά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε μια πιο κομψή γκαρνταρόμπα για διάφορους λόγους. Πρώτον, μπορείτε συχνά να αισθάνεστε ότι φοράτε κάτι καινούργιο, το οποίο είναι υπέροχο για εκείνες τις ειδικές περιστάσεις, όπως γάμους ή πάρτι, όπου μπορεί να είχατε αγοράσει στο παρελθόν ένα ρούχο για μία περίσταση. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να είστε λίγο πιο τολμηροί με αυτό που δοκιμάζετε – μπορεί να βγείτε από τη ζώνη άνεσης του στυλ σας και να βρείτε υπέροχα κομμάτια που θα φοβόσασταν πολύ να αγοράσετε.